Friday, October 12, 2012

1st step of our future..

tuisyen gerak gempur...esok akan kami akan mula menjalankan langkah seterusnya bagi merealisasikan misi kami. Agar ALLAH permudahkan segala urusan kami. amiin...


Tuesday, October 9, 2012

MENU DHIA

day 16 for Muhammad Danish Mikail...

salam..dah lama aku tak membuka lembaran ni..tgh boring2 dlm ms berpantang ni teringin lak jari jemari membaitkan sepatah dua kisah hidup bersama insan yg br 16 hari melihat dunia ni..br 2 mi sgt nk bliknggu tpdhrs lm .rindu

I'm back..

salam..hampir setahun tak bersua dengan blog ni..buzy?? huh...semstinya..melayan anak-anak..Dhia, Danish.. sedar tak sedar Dhia pon dh genap 2 tahun. Danish dah masuk 9 bulan. Uishh penat melayan keletah masing2.. tak pernah citer pasal Danish..kcian Danish..so far Danish dah pon pandai mcm2..ala mcm2 setara budak umur 9 bulan la..gigi pon dh tumbuh 6 batang (8 bulan time ni)..dh pandai berdiri, tepuk2 meja...dh lali kena ragging ngn kakak..

mummy now still not working...tengah mengatur strategi untuk buat something...hope aku berjaya...

dah pindah rumah teres. bagi keselesaan untuk anak2.. anak2 semakin membesar

Wednesday, December 14, 2011

set bersalin NR

PHYTO NATAL
KKM No : MAL02090043TC
Digunakan secara tradisional untuk menguatkan badan dan mengurangkan berat badan selepas bersalin.
KHASIAT MENGAMALKANNYA :
Membersihkan rahim, mengeluarkan angin, lendir dan darah kotor dalam badan
Melawaskan pembuang air kecil dan besar, mengatasi masalah sembelit, kepenatan, migrain dan angin
Mengimbangi kembali sistem badan.
Mengurangkan berat badan dan menguatkan otot-otot badan
CARA PENGGUNAAN
Diamalkan bermula hari ke 4-50
(Boleh diteruskan sehingga 100 hari jika mahu)
Kelawasan biasa
makan 2 - 3 biji 1 kali sehari
Terlalu lawas (Sensitif)
makan 1- 2 biji 1 kali sehari
Tidak lawas (Sembelit)
makan 3 - 5 biji 1 atau 2 kali sehari

HERBANIKA BARUT (SERBUK)
KKM No : MAL20014435T
Digunakan secara tradisional untuk mengencangkan kembali otot-otot perut terutamanya bagi wanita selepas bersalin. Juga digunakan untuk membantu melegakan sakit sendi dan otot.
KHASIAT MENGAMALKANNYA :
Mengecutkan rahim, mengeluarkan darah nifas dan kotoran dari rahim.
Mengembalikan kesegaran kulit perut yang lembik dan mengurangkan kedutan, parut dan jalur pecahan pada perut.
Mengempiskan perut yang buncit dan merampingkan pinggang
CARA PENGGUNAAN
Diamalkan bermula hari ke 4 - 40
Serbuk - Campurkan 1-2 sudu besar Serbuk Herbanika Barut dengan 4 sudu besar asam jawa tanpa biji dan air yang mencukupi di dalam periuk tanah.
Panaskan dengan api yang perlahan dan kacau sehingga sebati. Seeloknya tidak terlalu cair atau pekat.
Lumurkan Minyak Herbanika kemudian sapukan Herbanika Barut ketika suam ke pinggang, perut dan bahagian ari-ari.
Pakailah bengkung.
Dilakukan 2 kali sehari iaitu pada waktu pagi dan petang.
Pada waktu petang, bersihkan dan pakai semula seperti cara di atas. Gantikan dengan bengkung yang baru atau bersih.
Pakai sepanjang malam.
Seeloknya memakai Serbuk Herbanika Barut pada sebelah pagi dan Krim Herbanika Barut pada sebelah petang atau memilih salah satu.

panduan amalan berpantang

Pemakanan atau Diet Semasa Di Wad & selama 44 hari:-

  • Ibu - ibu dalam pantang bersalin boleh memakan buah-buahan sapert Epal merah (bukan yang masam,) Oren Manis,( Limau manis),Kurma , Buah Zaitun, Buah Tin (Fig), Delima , Pir, Lai, Pic, Aprikot, Strawberi, Anggur (jangan berlebihan boleh menyebabkan batuk),
  • Jus Epal, Blackcurrant  ( Ribena ) buah Peach & sirap. Minuman berkhasiat iaitu Susu, Susu Kacang Soya, Horlicks, Milo & Air Akar Herbanika
  • Gunakan Gula Merah , Gula Perang , Raw Sugar dan  Madu Lebah.
  • Sayur-sayuran yang disyurkan boleh dimakan  ulam -ulam  Pengaga,Lemuni , Daun dan Bunga kunyit , Brokoli, Daun pudina ,  Daun kari, Lobak Merah, Tomato biji, Brokoli, Asparagus ,Salad, Capsicum, Cili Merah, Bebawang ( merah , putih ,besar) dan Ubi Kentang
  • Nasi Panas sederhana lembut , Bubur  Nasi , Spagetti, Pasta & Makaroni
  • Ikan yang segar iaitu  Ikan Merah, Tenggiri, Haruan, Jenahak, Selar Kuning , Kerisi, Kurau, Kerapu, Siakap, Kod , Bawal Putih & Senangin.
  • Makanan Bijirin iaitu Gandum , Oats, Empingan jagung  (Corn flakes ) Bran , Muesli, Beras Merah Perang ,Kismis Kuning dan hitam, Kekacang Soya ( Tahu,Tempe &Tofu ) Kekacang Badam , Walnut, Gajus & Bijan, Roti Putih, Roti Wholemeal/ wholeGrains
  • Roti Canai, Tosei, Roti Puri dan Kari

Dijauhi semasa dalam pantang bersalin
  • Ikan -ikan yang berbisa saperti ikan bawal hitam , ikan terubuk, ikan pari, ikan kembung , sembilang , tongkol,parang dan juga makanan laut yang  lain dimana ia  boleh menyebabkan luka-luka  dan bengkak dalam rahim sukar sembuh dengan cepat . Ia juga akan mendatangkan rasa kesakitan yang berbisa serta keluaran cecair yang berbau busuk . Ini boleh menyebabkan infeksi kuman yang membawa kegatalaan dan masaalah kulit,dibahagian sulit.
  • Ibu -ibu bersalin dilarang memakan ikan masin ketika didalam pantang kerana ia boleh mengakibatkan darah nifas berbau busuk dan cepat kering serta melemahkan daya tekanan  fizikal dan mentalnya
  • Ibu  bersalin dinasihati jangan makan sayur-sayuran yang menjalar dan sejuk , minuman sejuk bergas dan tajam saperti air tebu , air cincau , nanas, air kelapa muda , jambu, belimbing , durian belanda , mangga dan betik.
    Segala ini boleh menyebabkan masaalah penyakit tulang , sejuk otot dan sendi, dimana penyakit-penyakit ini semakin menjadi-jadi di negara barat saperti arthritis, rheumatism ,rheumatoid arthritis serta penyakit untut dan lemah sendi.

Banyak resepi -resepi manarik yang boleh  diambil oleh wanita-wanita didalam pantang bersalin  antaranya :-

Resepi Pati Ayam.
Bahan A
1 ekor ayam ( ayam didik atau ayam dara ) bersihkan dan rendam dengan tepung gandum selama 2 minit untuk menghilangkan bau hanyir.

Bahan B
5 ulas  besar bawang putih
6cm halia
1/2 sudu teh lada putih atau lada hitam ikut suka
1 sudu  besar madu lebah
Garam secukup rasa .
bawang putih dan halia dikisar dan campurkan dengan yang lain-lain .

Bahan C
2 sudu besar kicap manis

Cara menyediakanya:
a. Ayam digaul rata dengan bahan B
b. Kukus dengan 6 cawan air selama 3-4 jam sehingg empuk .
c. keluarkan ayam ambil patinya masukkan kedalam mangkok dan ayam dipotong kepada 4 bahagian .
d. Gaul ayam dengan bahan C dan digoring
e.  Hidang panas dan makan dengan nasi serta supnya,,,,



(copy paste from set bersalin.com)