- Ibu - ibu dalam pantang bersalin boleh memakan buah-buahan sapert Epal merah (bukan yang masam,) Oren Manis,( Limau manis),Kurma , Buah Zaitun, Buah Tin (Fig), Delima , Pir, Lai, Pic, Aprikot, Strawberi, Anggur (jangan berlebihan boleh menyebabkan batuk),
- Jus Epal, Blackcurrant ( Ribena ) buah Peach & sirap. Minuman berkhasiat iaitu Susu, Susu Kacang Soya, Horlicks, Milo & Air Akar Herbanika
- Gunakan Gula Merah , Gula Perang , Raw Sugar dan Madu Lebah.
- Sayur-sayuran yang disyurkan boleh dimakan ulam -ulam Pengaga,Lemuni , Daun dan Bunga kunyit , Brokoli, Daun pudina , Daun kari, Lobak Merah, Tomato biji, Brokoli, Asparagus ,Salad, Capsicum, Cili Merah, Bebawang ( merah , putih ,besar) dan Ubi Kentang
- Nasi Panas sederhana lembut , Bubur Nasi , Spagetti, Pasta & Makaroni
- Ikan yang segar iaitu Ikan Merah, Tenggiri, Haruan, Jenahak, Selar Kuning , Kerisi, Kurau, Kerapu, Siakap, Kod , Bawal Putih & Senangin.
- Makanan Bijirin iaitu Gandum , Oats, Empingan jagung (Corn flakes ) Bran , Muesli, Beras Merah Perang ,Kismis Kuning dan hitam, Kekacang Soya ( Tahu,Tempe &Tofu ) Kekacang Badam , Walnut, Gajus & Bijan, Roti Putih, Roti Wholemeal/ wholeGrains
- Roti Canai, Tosei, Roti Puri dan Kari
Dijauhi semasa dalam pantang bersalin
- Ikan -ikan yang berbisa saperti ikan bawal hitam , ikan terubuk, ikan pari, ikan kembung , sembilang , tongkol,parang dan juga makanan laut yang lain dimana ia boleh menyebabkan luka-luka dan bengkak dalam rahim sukar sembuh dengan cepat . Ia juga akan mendatangkan rasa kesakitan yang berbisa serta keluaran cecair yang berbau busuk . Ini boleh menyebabkan infeksi kuman yang membawa kegatalaan dan masaalah kulit,dibahagian sulit.
- Ibu -ibu bersalin dilarang memakan ikan masin ketika didalam pantang kerana ia boleh mengakibatkan darah nifas berbau busuk dan cepat kering serta melemahkan daya tekanan fizikal dan mentalnya
- Ibu bersalin dinasihati jangan makan sayur-sayuran yang menjalar dan sejuk , minuman sejuk bergas dan tajam saperti air tebu , air cincau , nanas, air kelapa muda , jambu, belimbing , durian belanda , mangga dan betik.
Segala ini boleh menyebabkan masaalah penyakit tulang , sejuk otot dan sendi, dimana penyakit-penyakit ini semakin menjadi-jadi di negara barat saperti arthritis, rheumatism ,rheumatoid arthritis serta penyakit untut dan lemah sendi.
Banyak resepi -resepi manarik yang boleh diambil oleh wanita-wanita didalam pantang bersalin antaranya :-
Resepi Pati Ayam.
Bahan A
1 ekor ayam ( ayam didik atau ayam dara ) bersihkan dan rendam dengan tepung gandum selama 2 minit untuk menghilangkan bau hanyir.
Bahan B
5 ulas besar bawang putih
6cm halia
1/2 sudu teh lada putih atau lada hitam ikut suka
1 sudu besar madu lebah
Garam secukup rasa .
bawang putih dan halia dikisar dan campurkan dengan yang lain-lain .
Bahan C
2 sudu besar kicap manis
Cara menyediakanya:
a. Ayam digaul rata dengan bahan B
b. Kukus dengan 6 cawan air selama 3-4 jam sehingg empuk .
c. keluarkan ayam ambil patinya masukkan kedalam mangkok dan ayam dipotong kepada 4 bahagian .
d. Gaul ayam dengan bahan C dan digoring
e. Hidang panas dan makan dengan nasi serta supnya,,,,
(copy paste from set bersalin.com)
No comments:
Post a Comment